Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i GK

Bilag D
Regler for valg af forældrerepræsentanter til
skolebestyrelser i folkeskolerne i Gentofte Kommune
Kapitel 1 Generelt om valget Bilag D er godkendt af kommunalbestyrelsen den XXX.
§ 1. Kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser ved selvstændige kommunale folkeskoler i Gentofte Kommune.
Stk. 2. Direktøren for Børn og Skole er udpeget som central koordinator for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolerne. Stk. 3. For hver skole oprettes der en valgbestyrelse, der består af skolens leder, formanden for den afgående skolebestyrelse og et medlem udpeget af skolebestyrelsen eller af Skoleudvalget med skolens leder som formand. Stk. 4. Opgaveområdet Børn og Skole bistår ansatte ved skolen med forberedelse og afholdelse af valgene. Stk. 5. Valgenes omkostninger påhviler kommunen.
Eksisterende tekst
Forslag til ny tekst
§ 2. Ordinære valg gennemføres, efter der har været holdt kommunale valg. Valget afholdes i perioden 10. januar, hvor tidsplanen for valget offentliggøres jf. § 9 og afsluttes senest d.10. juni. § 2. Ordinære valg gennemføres, efter der har været holdt kommunale valg. Valget afsluttes senest den 10. juni.
Eksisterende tekst
Forslag til ny tekst
Vedtægt for styrelsen af Gentofte Kommunes folkeskolevæsen - side 2
§ 3. Der er afholdes forskudte valg 2 år efter de ordinære valg. Valget afholdes i perioden 10. januar, hvor tidsplanen for valget offentliggøres jf. § 9 og afsluttes senest d. 10. juni. § 3. Der afholdes forskudte valg 2 år efter de ordinære valg. Valget afsluttes senest den 10. juni.
§ 4. Ved ordinære valg vælges 4 af de 7 forældrerepræsentanter i skolebestyrelsen. Ved forskudte valg vælges 3 af de 7 forældrerepræsentanter i bestyrelsen. Stk. 2. Forældrerepræsentanterne herunder stedfortræderne, vælges for en periode af 4 år regnet fra 1. august i det år, valget afholdes. §5. Stedfortrædere vælges på ny ved hvert ordinært og forskudt valg, således at en stedfortræder højst kan sidde i 2 år som stedfortræder. Stk. 2. Der kan maksimalt vælges 4 stedfortrædere ved hvert valg.
Kapitel 2 Valgret og valgbarhed
§ 6. Skolebestyrelsens forældrerepræsentanter vælges af og blandt de personer, der på valgets tidspunkt har forældremyndigheden over børn, der er indskrevet i skolen, samt af og blandt de personer, som i henhold til § 7 tillægges valgret og valgbarhed. Stk. 2. Der tildeles højst valgret til to personer pr. barn.
Stk. 3. Valgret og valgbarhed for forældrene forudsætter, at barnets skoleplacering er endeligt fastlagt inden valget.
Stk. 4. Forældre til børn, der midlertidigt undervises på en specialskole, herunder regionale undervisningstilbud, deltager i valget ved den skole, hvorfra henvisningen har fundet sted.
§ 7. Der tillægges følgende personer valgret og valgbarhed som forældrerepræsentanter, hvis de fremsætter ønske herom over for skolens leder:
1) Personer, der har modtaget et barn, der er indskrevet i skolen, i privat familiepleje eller formidlet døgnophold, forudsat at personerne har plejetilladelse eller godkendelse fra Kommunalbestyrelsen. Tilladelsen skal være meddelt senest et år før valget. Forældremyndighedens indehaver(e) kan ikke samtidig deltage i valget.
Vedtægt for styrelsen af Gentofte Kommunes folkeskolevæsen - side 3
2) Den der har indgået ægteskab med indehaveren af forældremyndigheden over et barn, der er indskrevet i skolen, forudsat at indehaverne/indehaveren af forældremyndigheden giver sin tilslutning.
3) Stedforældre til en elev, hvis indehaveren/indehaverne af forældremyndigheden over barnet samtykker heri. 4) Faderen til et barn, der er indskrevet i skolen, hvis faderskabet er fastslået, og faderen bor sammen med forældremyndighedens indehaver og barnet.
4) Den af de biologiske forældre, som ikke har del i forældremyndigheden, og som ikke bor sammen med forældremyndighedens indehaver, jf. nr. 4. Det er en forudsætning, at forældremyndighedens indehaver giver sin tilslutning, og at der ikke er meddelt valgret til nogen anden i medfør af nr. 2. Stk. 2. § 6, stk. 2-4, gælder tilsvarende for personer, der tillægges valgret og valgbarhed efter stk. 1. § 8. Personer, der er ansat ved den pågældende skole, jf. folkeskolelovens § 24 a, kan ikke vælges til eller være forældrerepræsentanter i skolebestyrelsen.
Kapitel 3 Gennemførsel af valget og tidsplan
Eksisterende tekst
Forslag til ny tekst
§ 9. Procedurer for gennemførsel af valg, afstemning og tidsplan fastsættes forud for valget af Børn og Skole i dialog med de siddende skolebestyrelser og offentliggøres senest 10. januar i valgår.
§ 9. Procedurer for gennemførsel af valg, afstemning og tidsplan fastsættes forud for valget af Børn og Skole. Tidsplanen fastsættes i dialog med de siddende skolebestyrelser og offentliggøres forud for valget.
Stk. 2. Procedurerne skal overholde den gældende bekendtgørelse vedr. valg til skolebestyrelser.
Stk. 3. Procedurerne skal som minimum indeholde en beskrivelse af
a. Tidsplan for valget
Vedtægt for styrelsen af Gentofte Kommunes folkeskolevæsen - side 4
b. Hvordan kandidater kan lade sig opstille
c. Hvornår det besluttes om valget afgøres ved fredsvalg eller afstemning
d. Frist og procedure for klager over valget
e. Procedure for brevafstemning
Kandidatopstilling § 10. Valgbestyrelsen på den enkelte skole informerer om nedenstående på Aula. Valgbestyrelsen skal sørge for, at dette materiale også er tilgængeligt i papirform til afhentning på skolens kontor.
1) Skolebestyrelsens arbejde og hvad det indebærer at være forældrerepræsentant
2) Regler og procedurer gældende for valget
3) Hvorledes der foretages kandidatopstilling
Fredsvalg
Eksisterende tekst
Forslag til ny tekst
§ 11. Senest 2 uger efter fristen for opstilling af kandidater kan der mellem kandidaterne aftales en opstillingsrækkefølge med henblik på fredsvalg, hvis:
1) Alle kandidater er enige i aftalen og skriftligt meddeler valgbestyrelsen dette.
2) Valgbestyrelsen kan godkende kandidatopstillingerne.
§ 11. Inden den i tidsplanen fastsatte dato for fredsvalg kan der mellem kandidaterne aftales en opstillingsrækkefølge med henblik på fredsvalg, hvis: 1) alle kandidater er enige i aftalen og skriftligt meddeler valgbestyrelsen dette. 2) valgbestyrelsen kan godkende kandidatopstillingerne.
§ 12. Ved fredsvalg betragtes de henholdsvis 4 (ved ordinære valg) og 3 (ved forskudte valg) som øverste i opstillingsrækkefølgen som valgte, mens resten
Vedtægt for styrelsen af Gentofte Kommunes folkeskolevæsen - side 5
betragtes som stedfortrædere i den rækkefølge, hvori de er opstillet. Der kan maksimalt vælges 4 stedfortrædere jf. §5, stk. 2.
Stk. 2. Valgbestyrelsen underretter de valgte og stedfortræderne om valget. Resultatet meddeles til Kommunalbestyrelsen og den centrale koordinator jf. § 1 stk. 2, der bekendtgør resultatet på www.gentofte.dk. Skolen bekendtgør resultatet på skolens hjemmeside.
Afstemning
§ 13. Er betingelserne for fredsvalg, jf. § 11, ikke opfyldt, holdes der afstemning. Hjemmene orienteres om afstemningen mindst 10 dage før fristen for aflevering af stemmer. Fristen for afgivelse af stemmer fremgår af tidsplanen jf. § 9. Stk. 2. Valgbestyrelsen bekendtgør på Aula og på skolens hjemmeside fristen for stemmeafgivning på den elektroniske platform.
§ 14. Afstemningen foregår elektronisk jf. dog § 15. Det er Kommunalbestyrelsens ansvar, at afstemningen tilrettelægges i overensstemmelse med lov om behandling af personoplysninger.
Stk. 2. Hjemmene skal mindst 10 dage før fristen for aflevering af stemmer have adgang til den elektroniske platform, hvor afstemningen foregår.
Stk. 3. Stemmesedlen indeholder kandidatens navn og et afkrydsningsfelt.
Eksisterende tekst
Forslag til ny tekst Stk. 4. Hver person med valgret jf. § 6-7 kan afgive 3 stemmer ved ordinære valg og 2 stemmer ved forskudte valg.
Stk. 4. Hver person med valgret jf. § 6-7 kan stemme på op til 3 kandidater ved ordinære valg og op til 2 kandidater ved forskudte valg.
§ 15. For personer, der har valgret jf. § 6 og 7 og ikke har mulighed for at stemme elektronisk, skal der gives mulighed for at brevstemme.
Stk. 2. Procedure for brevafstemning fastlægges forud for valget jf. § 9
Vedtægt for styrelsen af Gentofte Kommunes folkeskolevæsen - side 6
§ 16. Alt stemmemateriale, skolen modtager, opbevares, indtil fristen for klager over valget er udløbet jf. § 9. Herefter skal det makuleres.
Opgørelse af valget
§ 17. Stemmeoptællingen foretages af valgbestyrelsen straks efter udløbet af fristen nævnt i tidsplanen, jf. § 9 og under overværelse af eventuelle tilstedeværende vælgere. § 18. Kandidaterne opstilles i rækkefølge efter antal stemmer. I tilfælde af stemmelighed afgøres placeringen i rækkefølgen ved lodtrækning.
Stk. 2. De øverste i opstillingsrækkefølgen svarende til det antal pladser, der er på valg, jf. § 4, betragtes som valgte, mens resten betragtes som stedfortrædere i den rækkefølge, hvori de er opstillet. Der kan maksimalt være 4 stedfortrædere jf. §5, stk. 2.
§ 19. Valgbestyrelsen underretter de valgte repræsentanter og stedfortrædere om valget. Stk. 2. Afstemningens resultat offentliggøres på Aula og på www.gentofte.dk og på skolens hjemmeside.
De nye skolebestyrelsers tiltræden
§ 20. Når valget er afsluttet, indkalder skolens leder den nye skolebestyrelse til konstituerende møde herunder valg af formand. Mødet afholdes inden skolesommerferiens start.
Stk. 2. Indtil der er valgt en formand, ledes det konstituerende møde af den forældrerepræsentant, der længst har været medlem af skolebestyrelsen. Står flere i så henseende lige, går den ældre forud for den yngre. Hvis ingen af forældrerepræsentanterne har været medlem af skolebestyrelsen tidligere, ledes mødet af den ældste af forældrerepræsentanterne.
§ 21. De nye skolebestyrelser tiltræder hvervet den 1. august efter afslutningen af skolebestyrelsesvalgene, og de hidtidige forældrerepræsentanter fratræder hvervet den 31. juli ved udløbet af valgperioden. Stk. 2. I tilfælde, hvor valget som følge af omvalg ikke er afsluttet på
Vedtægt for styrelsen af Gentofte Kommunes folkeskolevæsen - side 7
tiltrædelsestidspunktet, tiltræder de nye skolebestyrelser snarest muligt. Den centrale koordinator jf. § 1 stk. 2. fastsætter det nærmere tidspunkt. De hidtidige repræsentanters hverv ophører tilsvarende dagen før de nye forældrerepræsentanters tiltræden.
Kapitel 4 Fratræden og suppleringsvalg
§ 22. Hvis en forældrerepræsentant ønsker at fratræde skolebestyrelsen skal dette meddeles skolens leder hurtigst muligt.
§ 23. En forældrerepræsentant mister sin valgbarhed, når barnet udskrives af skolen og skal udtræde af skolebestyrelsen.
Stk. 2. I tilfælde af godkendt orlov for barnet eller midlertidig udskrivning til specialskole eller specialtilbud kan forældrerepræsentanten opretholde sin plads i skolebestyrelsen i en periode på 6 måneder.
Eksisterende tekst
Forslag til ny tekst
§ 24. Hvis et medlem udtræder af skolebestyrelsen, indtræder stedfortræderen
§ 24. Hvis et medlem udtræder af skolebestyrelsen, indtræder den øverst opstillede stedfortræder.
Stk. 2. Hvis der ikke er flere stedfortrædere fra det valg, hvor den pågældende plads i skolebestyrelsen var på valg, indtræder den første af de øvrige stedfortrædere for resten af valgperioden.
Eksisterende tekst
Forslag til ny tekst
Stk. 3. Er der ved ledighed ingen stedfortrædere for skolebestyrelsens forældrerepræsentanter, holdes der snarest muligt suppleringsvalg efter reglerne for ordinær og forskudte valg med henblik på besættelse af den ledige Stk. 2. Hvis der ikke er flere stedfortrædere for skolebestyrelsens forældrerepræsentanter, holdes der snarest muligt suppleringsvalg. Suppleringsvalg afholdes som beskrevet i §25.
Vedtægt for styrelsen af Gentofte Kommunes folkeskolevæsen - side 8
plads i skolebestyrelsen for resten af valgperioden og eventuelt valg af yderligere stedfortrædere. Stk. 3. Et skolebestyrelsesmedlem, der er valgt efter suppleringsvalg eller indtrådt i skolebestyrelsen efter stk. 1, sidder i resten af den valgperiode, som det medlem, vedkommende er indtrådt i stedet for, var valgt til. §25. Ved suppleringsvalg annoncerer skolelederen efter kandidater på Aula. Der fastsættes en tidsfrist på ikke mindre end tre uger, hvori interesserede kandidater kan melde sig. Stk. 2. Melder der sig flere kandidater, end der er ledige pladser i skolebestyrelsen, indkaldes alle kandidater til et møde med henblik på aftale om fredsvalg. Stk. 3. På mødet kan der mellem kandidaterne aftales en opstillingsrækkefølge med henblik på fredsvalg, hvis alle kandidater er enige i aftalen. Stk. 4. Der kan vælges op til 4 stedfortrædere ud over dem, der indtræder på de ledige pladser i skolebestyrelsen. Stk. 5. Hvis ikke der kan opnås enighed om fredsvalg igangsættes afstemning som ved ordinære valg jf. § 13-19.
Kapitel 5 Øvrige bestemmelser ved skolebestyrelsesvalg
§ 26. Tvivlsspørgsmål vedrørende fremgangsmåden ved valget afgøres af Kommunalbestyrelsen.
Stk. 2. Klager over valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser, herunder om afslag på optagelse på valglisten, må inden 10 dage efter valgets endelige opgørelse indgives skriftligt til den centrale koordinator jf. § 1 stk. 2., der efter at have indhentet valgbestyrelsens erklæring snarest muligt træffer afgørelse.
Stk. 3. Ved omvalg kan kun de personer, der havde valgret ved det almindelige valg, deltage. Omvalg holdes i øvrigt efter samme regler som ordinære og forskudte valg.
§27. For så vidt angår afholdelse af valg ved skoler, der oprettes, nedlægges eller sammenlægges i valgperioden, henvises der til bekendtgørelse nr. 1074 af 14. september 2017.